Чiп i Дейл
Онлайн сервiс допомоги студентам
Графік роботи - Відкрито завжди

Як оформити курсову роботу

blog item image
81287

Поки ви вчитеся в університеті, доведеться писати не одну курсову роботу. Без розуміння, що це за робота, як її вибудувати, що в ній писати і як оформити – втратите бали на багатьох дисциплінах.

Зміст статті:

  1. Для чого потрібна курсова робота?
  2. Як оформити курсову роботу?
  3. Як оформити титульний аркуш курсової роботи?
  4. Зразок оформлення змісту курсової роботи
  5. Як оформляється вступ в курсовій роботі?
  6. Оформлення основної частини
  7. Висновок
  8. Як оформити список літератури?
  9. Оформлення додатків
  10. Обсяг курсової роботи
  11. Вимоги для оформлення курсової роботи

Для чого потрібна курсова робота?

Як і всі завдання в університеті, курсова підсумовує знання. Але її відмінність від контрольних і самостійних у глибокому зануренні в конкретну тему.

Часто вам потрібно знайти практичні приклади чи взагалі провести своє власне дослідження. Це не так-то просто, але саме такі завдання дозволяють дізнатися нове і розбиратися в спеціальності набагато краще.

Коротше кажучи, курсова робота націлена на:

  1. Підсумовування знань;
  2. Розвиток досвіду пошуку та систематизації інформації;
  3. Поглиблене вивчення теми;
  4. Поліпшення вміння формулювати думки;
  5. Аналіз даних;
  6. Науково-дослідницьку діяльність, яка прокачує навик логіки;
  7. Навик публічних виступів і вміння доносити свої думки до аудиторії.

Як оформити курсову роботу?

При оформленні курсової, її можна розбити на кілька частин:

  • Титульний аркуш;
  • Зміст;
  • Вступ;
  • Основна частина (розділи, підрозділи);
  • Висновки;
  • Список використаної літератури;
  • Додатки;

Загальне оформлення.
Для кожної з цих частин є свої унікальні вимоги. Їх описують у всіх подробицях в методичних матеріалах. Для кожної спеціальності і предмета ці методички різні. Зазвичай їх видає викладач разом із завданням.

Тим не менш, є якісь загальні норми і правила оформлення курсових робіт.

Як оформити титульний аркуш курсової роботи?

Часто титулки не потрібно навіть друкувати, а можна взяти в деканаті або купити в канцелярії і т.д. Це шаблонний аркуш з пропусками під вашу тему, ім'я, прізвище та іншими даними, унікальними для конкретної курсової.

Якщо ж титульний аркуш доведеться написати самому, його приклад вказується в додатках до методички. Обов'язковим наповненням вважається:

  • Назва навчального закладу;
  • Факультет, кафедра;
  • Предмет;
  • Тема курсової роботи;
  • Інформація про студента: ПІБ, група, напрям підготовки;
  • Інформація про наукового керівника: ПІБ, науковий ступінь;
  • Місто і рік, в якому написана курсова.

Курсова робота: приклад оформлення титульного аркуша:

Зразок оформлення змісту курсової роботи

Зміст зазвичай йде відразу після всіх не нумерованих сторінок: титульного аркуша, рецензії, відгуку (останні два зустрічаються не завжди) і не включається в зміст.

Зміст оформляють списком або таблицею з вирівнюванням по ширині. Вимога проста: потрібно, щоб назви розділів і сторінки збігалися з тими, що є в роботі.

Оформлення курсової роботи: приклад змісту

Як оформляється вступ в курсовій роботі?

Вступ – одна з найголовніших частин роботи. Здавалося б, наповнення ж важливіше? Але ні.

У вступі міститься коротка інформація про всю роботу: що ви вивчаєте, навіщо, які результати хочете отримати, іноді вказується навіть кількість рисунків і сторінок.

У вступі коротко наводиться вивченість теми і, можливо, дослідники, які вже вивчали ваше запитання. Приблизний обсяг вступу в курсовій – 2-4 сторінки.

Майте на увазі, що саме вступ викладачі читають ретельніше і чіпляються більше, тому пишіть його відповідальніше.

Актуальність курсової роботи

Актуальність для курсової роботи створена для того, щоб ви довели, що ваша тема потрібна цьому світу. Що ви йому дасте, написавши роботу? Навіщо ви взагалі вибрали саме цю тему? Чому саме вона заслуговує на увагу?

Актуальність дослідження курсової роботи пояснюється окремо, так як досліджувати питання можна і теоретично. Ви ж повинні пояснити необхідність вивчити тему саме з практичної точки зору.

Обсяг актуальності варіюється і залежить від обсягу самої курсової: чим більше сторінок, тим довша актуальність. Зазвичай це від половини сторінки до півтори.

Курсова робота: мета і завдання

Мета курсової відповідає на питання «Чого ви хочете досягти? Який результат хочете отримати?». Наприклад, «довести», «досліджувати», «підсумовувати і систематизувати» і т.д.

Мета повинна бути ємною і перегукуватися з темою курсової. Її не потрібно розписувати на пів сторінки, досить одного-двох речень. Головне – точність.

Відразу після цього, ставляться завдання в форматі «що потрібно зробити для досягнення мети?». Кілька лайфхаків для написання завдань:

  • Пишуться списком: нумерованим чи ні – вирішувати вам;
  • Кожне завдання безпосередньо пов'язане з розділами/підрозділами;
  • Не використовуйте повторювані слова. Наприклад, коли вже було слово «проаналізувати», в наступному пункті краще вибрати синонім;
  • У висновках ви будете перераховувати результати за списком завдань, враховуйте це.

Об'єкт і предмет курсової роботи

Часто цей пункт викликає ускладнення. Що саме об'єкт, а що предмет? Як їх не сплутати? Як дізнатися, який у роботі об'єкт, а який предмет?

Пояснимо на прикладі:

Об'єкт – дерево, предмет – каштан;

Об'єкт – переклад художньої літератури, предмет – переклад текстів Марка Твена;

Об'єкт – діяльність готелю М, предмет – прийняття управлінських рішень в діяльності готелю М.

Коротше кажучи, об'єкт – це велика область, а предмет – вузька частина. Часто предмет курсової роботи повністю повторює текст теми.

Предмет і об'єкт курсової роботи приклад:

Методи дослідження в курсовій роботі

Такий пункт просять не у всіх курсових роботах. Для того, щоб дізнатися, чи потрібно вам писати методи і взагалі розбиратися, що це таке, потрібно погортати методичку. У розділі оформлення вступу вказані всі необхідні частини.

Часто ми несвідомо вже використовуємо деякі методи дослідження. Наприклад, описовий або аналізу і систематизації. Це відбувається на моменті підбору інформації та викладення її своїми словами в необхідному вам обсязі.

Найчастіше методи дослідження необхідні саме для практичної частини роботи, де ви повинні описати, якими методиками користувалися для проведення експериментів.

Наукова новизна в роботі: приклад

Наукова новизна характеризується тим, який внесок саме ваша курсова зробила в науку. Може, ви вперше зібрали статистику в своїй області, може, проведене вами дослідження, показало зовсім несподівані результати.

Іноді наукова новизна не очевидна, особливо, коли робота повністю теоретична. В такому випадку пишуть про те, що тема вперше розглянута в такій вибірці або про те, що ви систематизували існуючу інформацію.

Оформлення основної частини курсової роботи

Курсова ділиться на розділи та підрозділи. Кожен розділ починається з нової сторінки, а підрозділ – через подвійний абзац.

Зазвичай курсова ділиться на 2 розділи: теоретичний і практичний. У першому потрібно вивчити існуючу інформацію і, як би, зібрати підоснову для проведення експерименту або аналізу.

У практичному розділі повинно бути мінімум плагіату і максимум ваших відкриттів, думок.

Оформлення назв зазвичай прописується в методичних рекомендаціях та буває різним:

  1. РОЗДІЛИ МОЖУТЬ ВИДІЛЯТИСЬ ВЕЛИКИМИ ЛІТЕРАМИ і при цьому бути або жирними, або ні;
  2. Підрозділи виділяються нумерацією та/або жирним текстом, але великі літери не потрібні;
  3. Нумерація розділів позначається як «ВСТУП, РОЗДІЛ 1, РОЗДІЛ 2 і т.д.), підрозділи ж нумеруються по порядку в форматі 1.1. 1.2 ... ..1.5, де перша цифра означає номер розділу, а друга –підрозділу;
  4. Назви розділів поміщаються посередині листа, а підрозділів – з абзацу;
  5. В кінці назв розділів і підрозділів не ставиться крапка.

Існує ще одне цікаве правило: якщо необхідно почати новий підрозділ, а до кінця листа залишилося менше 3-4 рядків, новий підрозділ починаємо з нової сторінки.

Оформлення таблиць в роботі

Таблиці – невід'ємна частина технічних курсових, але навіть творчі спеціальності використовують таблиці в своїх роботах, адже це зручно.

Оформляти таблиці не складно. Основне правило – ніякого декору і різнокольорових полів, адже ви пишете наукову роботу.

Таблиці нумерують за тією ж схемою, що і підрозділи (Таблиця 1.1, Таблиця 1.2. і т.д.), де перша цифра – номер розділу, в якому знаходиться таблиця, а друга – порядковий номер таблиці.

Перед тим, як розмістити саму таблицю, потрібно вказати на неї посилання в тексті (Табл. 1.1., табл 1.2 ....)

Приклад оформлення курсової роботи: таблиці

Таблиця 1.1.

Загальні характеристики персонажу

       
       

 

або

Таблиця 1.1 – Загальні характеристики персонажу

       
       

Оформлення курсової роботи: рисунки

У деяких курсових не дозволяють використовувати рисунки в тексті і просять винести їх в додатки. Якщо це ваш випадок, можете пропустити цей пункт.

Рисунки оформляються по порядку в форматі Рисунок 1.1., Рисунок1.2. і т.д. Перед розташуванням самого рисунку, в попередньому абзаці вказується посилання на зображення (Рис. 1.1., Рис. 1.2. і т.п.)

Схеми та діаграми теж вважаються рисунками і оформляти їх потрібно так само: через подвійний абзац від тексту, з вирівнюванням по центру і підписом знизу.

Висновок до курсової роботи

Висновки, нарівні зі вступом, читають особливо уважно. Висновок – це результати виконаної роботи, це відповіді на всі поставлені запитання і рішення всіх поставлених завдань.

Висновки повинні чітко вказувати на виконання мети і служити підсумовуванням інформації.

Основна увага при написанні висновків повинна приділятися дослідженню і його результатами, адже експеримент – це практичне підтвердження всієї теоретичної інформації.

Висновки можуть оформлятися у вигляді нумерованого списку або ж суцільним текстом. Тут вам точніше підкаже науковий керівник, адже саме він найкраще знає, що хоче побачити в цій частині.

Приблизний обсяг висновків 1-4 сторінки.

Як оформляти список літератури в курсовій роботі?

Для оформлення списку джерел існують конкретні ДСТУ, де чітко прописано, як оформляється певне джерело інформації.

Стандарт для будь-якого списку використаних джерел – нумерований список, складений в алфавітному порядку. У ньому вказується ПІБ автора(-ів), назву, видавництво, рік, кількість сторінок та інша інформація.

Оформлення посилання в роботі

Після використання в тексті інформації з джерел, вказується посилання, звідки взята інформація. Воно подається в квадратних дужках із зазначенням порядкового номера джерела зі списку літератури. Іноді, через кому вказуються ще конкретні сторінки, на яких ви знайшли текст.

Окремо варто сказати про посилання з інтернету. Зараз викладачі ставляться лояльніше до інформації з мережі, але, все ж, варто звести до мінімуму використання цього джерела.

Ненадійність використання інтернету легко пояснити: немає достовірності знайденої інформації.

Оформлення додатків в роботі

У додатки виносяться великі таблиці, документи, зразки, рисунки – все те, що займе більше сторінки в роботі, щоб велика кількість ілюстративного матеріалу не впливала на загальний обсяг.
Буває і таке, що в роботі не потрібні додатки.

Обсяг курсової роботи

З нашого досвіду, обсяг курсової роботи – річ непередбачувана. Вони бувають і 20 сторінок, і 50. Все залежить від вимог, які видає науковий керівник.

У вимогах також часто вказують очікуваний обсяг для кожної частини курсової і уточнюють, що загальний обсяг не включає в себе титульний лист, зміст, список використаної літератури та додатки.

Вимоги для оформлення курсової роботи

Оформлення – біль всіх студентів. Передрук десятків сторінок через неправильну нумерацію або вузькі поля. Отже, як правильно оформити курсову?

Стандарт для будь-якої курсової – шрифт Times New Roman з кеглем 14pt.

Нумерація в правому верхньому краї, але буває й інакше, так що спирайтеся на інформацію з методички. На титульному аркуші номер не ставиться.

Якщо все одно нічого не зрозуміли

Якщо все, що ви прочитали вам незрозуміло, чи вам потрібна допомога, можете зв'язатися з нашим менеджером. Написати йому ви можете з будь-якого доступного каналу зв'язку у вкладці Контакти. Щоб замовити курсову роботу можете так само написати нашим менеджерам і вони допоможуть вам.

 

 

 

 

17.09.21
8 хв
11100
Як налаштувати eTXT антиплагіат

Якщо ви студент або автор студентських робіт, який хоче розібратися, як правильно перевіряти курсову, дипломну або будь-яку інші наукові роботи, то ви потрапили в пункт призначення, який створений спеціально для вас.

28.09.21
7 хв
7341
Методи дослідження дипломної роботи

Тут зібрані усі відомі нам методи дослідження для вашої роботи. Вибирайте які підходять вам і прискорюйте процес написання дипломної.

18.09.21
12 хв
7302
Як скласти план дипломної роботи

Розглянемо важливий момент написання дипломної роботи – початок. Покажемо вам як зробити якісний старт написання дипломноної, що допоможе заощадити купу часу і нервів.

1 2 3 4