Чiп i Дейл
Онлайн сервiс допомоги студентам
Графік роботи - Відкрито завжди

Як писати дипломну роботу

blog item image
10555

Написати дипломну роботу в сучасних реаліях може бути не так вже й просто. Це зумовлено тим, що викладачі університетів не завжди щедрі на опис усіх тонкощів та нюансів процесу. В результаті, великій кількості студентів доводиться робити самостійні кроки в цьому напрямку та шукати як повинна виглядати правильна дипломна робота. У цій статті ми постараємося полегшити шлях кожному, хто зіткнувся з потребою розбиратися з цим поодинці.

Зміст статті:

  1. Загальні правила написання дипломної роботи
  2. Вибір теми дипломної
  3. Зміст, структура і план як основа успіху
  4. Важливість вступу
  5. Чужа дипломна як джерело для порівняння
  6. Оформлення дипломної має бути грамотним
  7. Важливе на останок: висновок та додатки
  8. Література в дипломній роботі
  9. Без унікальності не обійтися
  10. Тези і рецензія на дипломну роботу
  11. Підготовка до захисту проекту
  12. Кінцевий етап – технічні питання

Загальні правила написання дипломної роботи

На першому етапі, важливо зрозуміти роль, суть, особливість дипломної роботи для студента. То що ж воно таке? Дипломна робота (проект) це підсумковий навчальний документ, в якому зібрана концентрація знань студента на певну тему. Вона показує рівень майстерності випускника викладену на сторінки. Щоб дізнатися, як зробити хорошу працю самому, потрібно слідувати декільком правилам. Саме алгоритм, описаний нижче, допоможе перекрити всі можливі недоліки дипломної роботи і зосередитись на її достоїнствах та отриманні відмінної оцінки.

Нижче будуть представлені поширені елементи ефективного проекту. Де ви зможете знайти відповіді на свої питання, такі як:

  • яка має бути мова дипломної роботи?
  • чи можна встигнути написати весь проект за тиждень?
  • як швидко оформити роботу?
  • який вплив унікальності на кінцеву оцінку?
  • у чому секрет успішного захисту проекту?

Таким чином, після прочитання матеріалу, у вас буде цілісний пазл усіх процесів. Поняття якості, форми і стилю роботи приведуть до точного розуміння як правильно робити дипломну.

Вибір теми дипломної

Перший серед головних критеріїв успішного проекту – вибір теми. Зазвичай, викладачі дають на вибір список тем дипломних робіт. Так що студенту не складно визначиться з найбільш цікавим для нього питанням. Головне, щоб цю ж тему не вибрав хтось інший. На питання як вибрати тему дипломної роботи у нас відповідь проста – слухайте внутрішній голос. Якщо він підказує, що ця тема виглядає цікаво і було б непогано витратити місяць часу на її вивчення, значить потрібно брати. Навіть якщо в підсумку вона виявиться менш привабливою, ніж здавалося, адекватні викладачі дозволяють змінити тему дипломної роботи, але краще уточнити про таку можливість заздалегідь.

Приклади тем показані нижче: 

Особливості Я-концепції осіб юнацького віку, схильних до Інтернет-залежності

Інформаційне забезпечення Інтернет-маркетингу на прикладі веб-сайту комерційної структури

Лексико-граматичні трансформації в перекладі патентної документації Великої Британії українською мовою

Державні механізми регулювання освітньої діяльності

Зміст, структура і план як основа успіху

Після того, як ми визначилися з темою, йде етап формування основних рис задуму. Тобто потрібно скласти уявлення про те, з чого складається дипломна робота. Для цього можна створити приблизний план подальшого проекту і показати викладачеві. Наприклад, тема звучить так – Особливості Я-концепції осіб юнацького віку, схильних до Інтернет-залежності. Тоді план може виглядати наступним чином:

Приклад плану дипломної роботи фото

Наступні кроки залежатимуть від якості складеного на початку змісту роботи і ретельного опрацювання структури.

Важливість вступу

Коли структурні моменти майбутнього проекту узгоджені з викладачем, настав час приступати до написання. Початковим кроком буде робота над вступом до основного тексту. Вступ – наступна сторінка роботи після змісту. У ньому зберігається інформація про ключові тези подальшого тексту.

Стосовно того, коли краще писати вступ думки розходяться: одним зручно спочатку зробити основний текст і вже потім повернуться до написання вступної частини; інші ж вважають за краще написати його на початку шляху і відштовхуватися від нього в подальшому. Ми ж рекомендуємо поєднати два методи. Тобто написати, якомога більше потрібної інформації на початку роботи, а вже ближче до кінця – повернутися до цієї частини і звірити її з основним текстом.

В основному, вступ включає в себе такі структурні елементи:

  • актуальність;
  • об'єкт і предмет дослідження;
  • основну ціль;
  • завдання дослідження;
  • методики аналізу;
  • гіпотезу;
  • теоретичне значення результатів;
  • практичне значення результатів;
  • інформаційну базу;
  • структуру файлу.

Якщо хочете детальніше ознайомитися зі структурою, прикладами, правильною побудовою вступу і загалом не проти дізнатися, як написати вступ дипломної роботи, то для вас є хороша новина. У нас є детальний аналіз вступу в статті тут.

Чужа дипломна як джерело для порівняння

Звичайно ж, найкращим рішенням по роботі з основним текстом, буде подивитися на приклад дипломної роботи людей, які вже зробили це до вас. Ми надаємо можливість ознайомитись з прикладами робіт наших авторів прямо на сайті. Правда, документи там штучно урізані, щоб інтелектуальний продукт наших фахівців не діставався нікому безкоштовно. Але в якості ознайомчого матеріалу їх цілком вистачає.

Зразок дипломної роботи можна знайти і на безлічі інших сайтів в інтернеті. Але це буде неунікальний матеріал й використовувати його в своїй праці ми не радимо! Найкраще використовувати такі матеріали виключно в ознайомчих цілях, щоб дізнатися докладніше про те, як виглядає готова дипломна робота. Можете знайти підходящу і використовувати її як певний стандарт для своєї праці.

Оформлення дипломної має бути грамотним

Окремої уваги, особливо для України, заслуговує грамотне оформлення дипломної роботи. В ідеалі, потрібно отримати від викладача файл з методичними вказівками. Там детально описано в якому вигляді має бути файл у Word. Спираючись на ці вимоги, можна зробити красиву дипломну згідно зі всіма стандартами. Але, зазвичай, файл з методичкою досить масивний (може займати 50-70 сторінок) і зручніше було б ознайомитися із загальними правилами оформлення дипломної.

Правильне й неправильне оформлення дипломної роботи фото

 

Ми створили статтю, в якій детально описується кожна ключова деталь оформлення файлу. Там ви знайдете інформацію про поля, розміри і назви шрифту, таблиці, рисунки й безліч інших параметрів якісної роботи. Тож кращий спосіб побачити зразок оформлення дипломної роботи – ознайомитися з нею. Там зібрані кращі рекомендації оформлення проекту по ДСТУ.

Важливе на останок: висновок та додатки

Під кінець написання будь-якої праці, важливо вміти робити правильні висновки. Не виключенням є і дипломний проект. Грамотна побудова цієї частини файлу, дасть можливість без проблем підготуватися до захисту дипломної в майбутньому. Цікаво як? Тоді читайте далі і будете в курсі.

На нашому сайті є більш детальний розбір того, які структурні елементи найкраще помістити в додаток до проекту, і як правильніше побудувати структуру висновків у файлі. Можете вивчити це питання та знайти багато корисних речей і практичних лайфхаків.

Література в дипломній роботі

Окремим пунктом потрібно виділити літературу в проекті. Адже вона є інформаційною основою всіх подій файлу. Якісний підбір джерел, правильне цитування, своєчасні виноски – всі ці складові мають бути присутні в дипломній роботі.

У більшості випадків, в методичних рекомендаціях вказана вся необхідна інформація щодо літератури, ще й з прикладами. Якщо ж у вас немає бажання копатися в тому документі, то можете замовити у нас роботу або прочитати іншу статтю з оформлення і заощадити годину часу на цьому процесі.

Без унікальності не обійтися

Питання оригінальності (унікальності) часто ставить студентів в незручне становище. Мало хто взагалі знає, що це таке і з чим його їдять. Але не варто применшувати значення цього параметра. Рівень оригінальності тексту – важлива умова для будь-якої дипломної роботи. Він обчислюється в процентному співвідношенні цілої роботи до неунікальні тексту й перевіряється за допомогою спеціальних програм. Тобто, програма показує точне значення (скажімо 70%), яке означає на скільки текст є унікальним і формує результат в спеціальний звіт. Звідси логічне запитання: скільки відсотків оригінальності має бути в дипломній роботі? Відповідь: питай викладача або методичку. Але зазвичай, це не менше 70% і не більше 90%, що досить немало. Основні програми, на яких зараз файли проходять перевірку в університеті, виглядають ось так:

AntiPlagiarism.NET фото Unicheck фото StrikePlagiarism фото

Існує безліч способів як підвищити оригінальність дипломної роботи. Вони всі стануть у нагоді, адже під час написання доводиться використовувати теоретичні матеріали, раніше вже опубліковані в мережі інтернет. Відповідно, їх потрібно якось видозмінювати, щоб програма антиплагіату показала потрібний відсоток й робота була допущена до захисту. Щоб дізнатися, як підняти унікальність дипломної роботи, слід ознайомитися з нашою статтею на цю тему.

Тези та рецензія на дипломну роботу

Окрім основного тексту дипломної роботи, викладачі можуть вимагати від вас написати статтю до неї. Це короткий виклад суті теми, оформлений відповідно до вимог і опублікований в науковому журналі. Іншою назвою цього процесу може бути написання тез. Так ось, як писати тези до дипломної роботи вам можуть підказати наші фахівці в режимі онлайн. Для цього зверніться до менеджера.

Крім тез, часто викладачі просять студентів написати замість них і рецензію на дипломну роботу. Як це правильно зробити ми теж можемо пояснити в діалозі з вами. Адже кожен проект індивідуальний й потрібно вносити зміни відповідно до теми. Але зараз можете ознайомитися зі зразком написання рецензії на дипломну роботу нижче.

Приклад рецензії на дипломну роботу фото

Підготовка до захисту проекту

Після зробленої праці, варто також підготуватися і до успішного захисту всієї цієї справи. До цього процесу треба поставитися зі всією серйозністю і працьовитістю. А також не забувати про креативність, щоб здивувати комісію і виділитися з усіх виступаючих. Оскільки комісія в день захисту буде слухати безліч людей, то потрібно зробити так, щоб вони запам'ятали і виділили саме вас, з позитивної сторони, звичайно ж.

КАРТИНКА

Ми вирішили винести цю тему в окремий матеріал і розкласти по поличках всю процедуру. Звідти ви можете дізнатися безліч порад, лайфхаків, прикладів та інших корисних речей.

Кінцевий етап – технічні питання

Куди ж без технічних питань, які також важливо не випустити з уваги. Нижче ми дамо відповіді на найбільш поширені питання, пов'язані з проектом.

І так, найчастіше студентів цікавлять такі запитання по дипломній роботі:

  1. Як друкувати?
  2. Як прошивається (зшивається)?
  3. Яка кількість сторінок?
  4. Які норми написання?
  5. Скільки сторінок у вступі?
  6. Скільки друкованих аркушів займає?
  7. Скільки зберігається в університеті?

Відповідаємо:

  1. Друкувати можна в будь-якому місці з хорошим принтером. Можна всі рисунки друкувати в чорно-білому режимі, для економії коштів, університети це дозволяють; але ми рекомендуємо зробити все красиво в кольоровому режимі.
  2. Зазвичай, у канцеляріях надають послуги і друку і зшивання роботи, тож йдіть прямо туди.
  3. Стандартна кількість сторінок для бакалаврських – 50-60 ст; для магістерських – 80-100 ст.
  4. Всі норми написання знаходяться в університеті на вашій кафедрі, запитайте у викладача. Якщо немає, то зверніться до нас, ми допоможемо.
  5. Вступ займає в середньому від 3 до 5 сторінок.
  6. Проект може займати стільки ж аркушів, скільки існує сторінок у файлі; але може і більше, якщо присутні на окремих аркушах рецензії, креслення зроблені в окремих програмах і тд.
  7. За стандартом, випускні роботи зберігаються в університеті 5 років, після чого знищуються.

Вище ми відповіли на певну кількість поширених запитань. Але якщо у вас ще залишилися питання, то не зволікайте і задавайте їх нам. Це можна зробити на сторінці FAQ.

До слова, ми запустили курс, де ви разом з нами зможете написати дипломну роботу на будь-яку тему і пройти всі ці етапи, приєднуйтесь.

Таким чином, написання випускного проекту є послідовністю простих і чітких дій. Якщо дотримуватися наших рекомендацій, то успішно закінчити університет не складе для вас великих труднощів. Але якщо побачений матеріал здається занадто складним, то ви завжди можете звернутися до нас за допомогою.

17.09.21
12 хв
22474
Перевірка курсової на унікальність

Ця стаття підійде всім, хто шукає  інформацію про те, що таке унікальність, як перевірити дипломну чи курсову на антиплагіат, або як підвищити унікальність або оригінальність роботи.

01.10.21
8 хв
15770
Як написати висновок до дипломної роботи

Ви дізнаєтеся чому висновок читає кожен викладач і як написати його на максимально високу оцінку. Переходьте і просвітіться.

28.09.21
19 хв
14763
Як написати вступ до дипломної роботи

Те що при захисті прочитає кожен викладач – вступ. Покажемо як зробити його топовим, щоб йому точно сподобалося.

1 2 3 4