Чiп i Дейл
Онлайн сервiс допомоги студентам
Графік роботи - Відкрито завжди

Як написати вступ до дипломної роботи

blog item image
15227

Початок роботи над дипломним проектом безпосередньо в файлі починається якраз зі вступної частини. Якщо ви читали наші попередні матеріали про те як краще підійти до написання дипломної роботи і про її структуру, то знаєте, що цей фрагмент праці слідує після перших кількох сторінок з титульним листом, анотаціями та змістом. У хороших методичних рекомендаціях докладно і зрозуміло описані всі елементи цієї частини праці, але таких методичок дуже мало. Таким чином, настав час розглянути один з ключових етапів написання – вступ.

Якщо хочете отримати безкоштовний приклад крутого вступу – вам сюди.

Зміст статті:

  1. Основні елементи вступу дипломної роботи
  2. Навіщо дипломній роботі актуальність?
  3. Правильна постановка мети і завдань дипломної роботи
  4. Об'єкт і предмет дослідження
  5. Методи дослідження
  6. Гіпотеза дипломної роботи
  7. Теоретичне і практичне значення роботи
  8. Наукова новизна вступу
  9. Додаткові фрагменти вступу

Основні елементи вступу дипломної роботи

Для початку важливо зрозуміти, що з себе представляє і що потрібно писати у вступі до дипломної роботи. І так, вступ це сукупність інформації про головні аспекти дипломної роботи. Відповідно, на початку шляху ви ще не знаєте напевне, що буде далі в тексті файлу. Тому спочатку краще не писати вступну частину в повному обсязі, а робити акцент тільки на тому фрагменті, про який вже точно все відомо. Саме таку відповідь ви повинні отримати від себе на питання як починати писати вступ до дипломної роботи.

Важливо розуміти, що викладач при перевірці тексту дипломної роботи, в першу чергу буде читати введення. Відповідно, воно повинно вразити його і не викликати питань з якості.

А ось як буде виглядати структура вступу дипломної роботи, в більшості випадків:

  • актуальність;
  • основна мета;
  • завдання дослідження;
  • об'єкт і предмет дослідження;
  • методи дослідження;
  • гіпотеза;
  • теоретичне значення результатів;
  • практичне значення результатів;
  • наукова новизна;
  • інформаційна база;
  • апробація;
  • структура файлу.

На перший погляд може здатися, що це досить багато елементів. Але по-перше, у вашій роботі не обов'язково будуть використані всі зазначені вище пункти; а по-друге, ця структура навпаки полегшує процес написання якісного вступу.

Навіщо дипломній роботі актуальність?

Виходячи з нашого досвіду, вступна частина займає від 3 до 5 сторінок тексту. Так ось, актуальність може займати від 15% до 50% цього обсягу. А все тому, що це найбільш вільна для думок частина. Тобто єдина вимога до цього фрагменту –розповісти в чому актуальність теми дипломної роботи. Адже навіщо тоді досліджувати неактуальну тему? Це можна зробити як в рамках одного абзацу, так і розписати на дві сторінки.

Варіантів для початку насправді багато. Зазвичай, тут можна почати з невеликої статистики по темі. Описати історичні події, які привели до утворення і потреби проаналізувати тематику. Вказати на дослідження інших авторів: як вони проводилися, до чого привели, що залишилося за межею їх досягнень.

Під кінець написання актуальності дипломної (або вкр як прийнято скорочувати) варто визначити на що буде зроблений акцент в розкритті теми, яка проблематика буде порушена і чому ви вибрали саме таку тему для праці.

 

Правильна постановка мети і завдань дипломної роботи

Після того, як ви визначили актуальність і акцентували на необхідності описати суть теми дипломної, варто сформулювати мету і завдання дипломної роботи. Це робиться для чіткості і ясності розуміння яким буде результат дослідження. Сформулювати мету дипломної досить просто, адже вона займає лише одне речення. Для цього беремо назву теми і додаємо до неї формулювання зі словом «дослідити». Дивіться на прикладі:

Тема – Інноваційний розвиток логістичних процесів на підприємстві

Мета – дослідження теоретичних та методичних засад і розробка практичних підходів щодо інноваційного розвитку логістичних процесів на підприємстві.

Тема – Правовий режим конфіденційності інформації в сфері охорони здоров’я.

Мета – дослідити правовий режим конфіденційної інформації в сфері охорони здоров’я.

Як бачимо, написати мету дипломної роботи простіше простого. Адже, по суті, дослідження теми і є метою дипломної.

Із завданнями ситуація теж елементарна. У методичках досить розмито пишуть, що завдання повинні виходити з формулювання мети аналізу. Але ці слова нам нічого не дають, адже і так зрозуміло, що всі елементи роботи повинні мати логічну структуру і зв'язок між собою. Замість цього, ми хочемо поділитися лайфхаком: використовуйте в завданнях перефразовані назви пунктів зі змісту. Грубо кажучи до назви пункту додайте дієслова типу:

  • виявити;
  • визначити;
  • з'ясувати;
  • проаналізувати;
  • розробити;
  • узагальнити;
  • надати рекомендації;
  • описати;
  • впровадити;
  • провести;
  • обґрунтувати;
  • встановити.

Наприклад:

Назва пункту - Інформація в сфері охорони здоров’я: її розмежування на публічну та непублічну

Завдання - Вивчити інформаційне поле в сфері охорони здоров’я: її розмежування на публічну та непублічну.

І так далі за аналогією зі всіма пунктами, в результаті чого у вас вийде від 5 до 9 завдань дипломної роботи.

До слова, ми запустили курс, де ви разом з нами зможете написати дипломну роботу на будь-яку тему і пройти всі ці етапи, приєднуйтесь.

Об'єкт і предмет дослідження

Об'єкт і предмет дослідження в дипломній роботі – наступні структурні елементи вступу. Вони також короткі і займають по одному реченню кожен. Фішка в тому, що ці складові теж пов'язані безпосередньо з назвою теми. Більше того, вони ще й тісно пов'язані між собою. Все що потрібно знати про ці речі так це те, що об'єкт дослідження в дипломній роботі відповідає на запитання «Що я досліджую?». А предмет відповідає на запитання «Який аспект об'єкта я беру до уваги?». Тут теж краще звернутися до прикладів.

Тема: Вплив глобального потепління на популяцію пінгвінів на планеті

Об’єкт: популяція пінгвінів на планеті

Предмет: вплив глобального потепління на популяцію пінгвінів

Методи дослідження

Як люблять говорити викладачі, методологічна основа дослідження в дипломній роботі повинна бути обов'язковою. Ми самі не знаємо чому вони так її люблять, але в ній точно є сенс. За допомогою методів дослідження в дипломній роботі у вас є можливість показати викладачеві якими науковими інструментами ви користувалися в процесі написання роботи.

Залежно від теми вашої роботи, методів дослідження може бути велика кількість. Так що ми вирішили об'єднати їх в окремий матеріал. А якщо ви поки що не впевнені, як саме будете аналізувати інформацію в ході написання дипломної, то можете скористатися нашими прикладами.

Цей пункт може виглядати різними способами: коротким і обширним. Короткий краще показати наступним чином:

Методи дослідження дипломної роботи фото

А ось обширний вже описує методи дослідження в конкретно взятих розділах і підрозділах при написанні дипломної роботи.

Методи дослідження дипломної роботи картинка

Таким чином, у вас завжди є два варіанти як розписати даний пункт вступу. Але ми рекомендуємо творити його в кінці роботи. Так як ви вже будете мати текст і точно знати якими методами написання дипломної ви користувалися. На початку шляху це зробити непросто.

Гіпотеза дипломної роботи

Наступним елементом освітлення у вступі повинна бути гіпотеза дослідження в дипломній роботі. Вона являє собою основну думку, яку ви хочете перевірити в ході написання дипломної. Тобто гіпотеза це припущення, яке підтверджується або спростовується в подальшому тексті файлу. Підсумок підводиться в заключній частині – висновках.

Виходячи з нашого досвіду можемо сказати, що гіпотеза в дипломній роботі не є обов'язковою і, в основному, зустрічається при наявності експерименту, дослідження, опитування або ж іншого гуманітарного параметру. Більшість гіпотез трапляються в працях з психології, соціології або близьких до них. Ось як може виглядати гіпотеза, виходячи з теми роботи.

Тема: Особливості Я-концепції осіб юнацького віку, схильних до Інтернет-залежності.

Гіпотеза дослідження полягає у тому, що існують соціально-психологічні взаємозв’язки між схильністю осіб юнацького віку до Інтернет-залежності та розвитком Я-концепції підлітків.

Тема: Взаємозв'язок мотивації досягнення успіху та формування самооцінки в процесі здобування вищої освіти.

Гіпотеза дослідження полягає в тому, що рівень мотивації досягнення та самооцінки індивіда перебувають у зв’язку, характер та ступінь яких буде визначено в ході виконання роботи.

Як ми вже згадували, результат сформованої гіпотези буде описаний в розділі з висновками до файлу.

Теоретичне і практичне значення роботи

Важливим елементом фактично будь-який дипломної є визначення того, як її можна використовувати в реальному житті. Для цього формується наукова теоретична та практична значущість дипломної роботи. Із назви вже зрозуміло, що мова буде йти про те як задіяти інформацію для подальшого вивчення теми іншими авторами і як її застосовувати вже зараз.

І так, теоретичне значення дипломної роботи дуже зрозуміле. Воно показує наскільки заглиблюються теоретичні пізнання автора в тему. Тобто ви додаєте свою точку зору до безлічі інших авторів, і тим самим збільшуєте теоретичну базу напрацювань по темі. Прикладом може служити теоретичне значення роботи з історії Першої світової.

Теоретичне значення дипломної роботи фото

У свою чергу, практичне значення дипломної роботи слідує після теоретичного. Воно дає розуміння того, як можна і потрібно застосовувати знання викладені у вашій праці для подальшої підтримки інтересу до теми з боку інших студентів і дослідників.

Приклади усе скажуть за себе самі.

Практичне значення дипломної роботи фото

Практичне значення дипломної роботи картинка

Наукова новизна вступу

Поруч з теоретичною та практичною значимістю дослідження, стоїть і наукова новизна дипломної роботи. Це новий вклад автора у розвиток знань про тематику дипломної. Вона є досить спірною, оскільки складно визначити чи дійсно ви перший хто зробив дослідження на ту чи іншу тему. Тому можна сильно не заморочуватися щодо формування новизни дипломної роботи.

Можете просто уявити собі, що ви перша людина котра вивчає цю тему і подумати, як би ви сформували свій внесок у її розвиток. А ми хочемо допомогти вам в цій справі і дати кілька прикладів наукової новизни, з яких ви легко здогадаєтеся про тематику дипломної.

Наукова новизна дипломної роботи фото

Наукова новизна дипломної роботи картинка

Додаткові фрагменти вступу

Окрім уже згаданих нами раніше обов'язкових частин вступу дипломної роботи, є ще ряд додаткових. Вони зустрічаються не у всіх роботах, але теж можуть вимагатися методичними рекомендаціями. Серед них:

  1. Апробація результатів. Якщо під час навчального процесу, вам доводилося писати статтю в науковий журнал, або брати участь в науковій конференції, то в цій частині вступу потрібно буде вказати тему вашої публікації, місце де вона була зроблена і в якому році. Вважається, що в дипломній роботі, яка претендує на високу оцінку в обов'язковому порядку апробація має бути присутня.
  2. Огляд літератури. У цьому фрагменті вступу потрібно обрати 4-5 основних літературних (наукових) праць, на які ви спиралися під час написання дипломної і дати їм невелику характеристику.
  3. Особистий внесок автора. Тут описують яку частину вніс творець праці у розвиток теми. Цей елемент вступу дуже схожий за змістом на наукову новизну роботи. Так що можна вважати ці поняття синонімічними.
  4. Експериментальна база дослідження. У разі, якщо ваша робота стосується проведення та обробки результатів наукового експерименту з людьми, то в цьому пункті варто вказати звідки ви отримували людський ресурс (школа, університет, заклад, соціальні мережі і тд).
  5. Інформаційна база дослідження. Короткий опис ключової інформації, що була використана в роботі (книги, інтернет-ресурси, наукові статті).
  6. Обсяг і структура дипломної. Даний пункт завжди знаходиться в кінці вступу, так як він підсумовує всю роботу. Відповідно, він пишеться в самому кінці, але каркас можна накидати і на початку. Правда, це залежить від методичних вимог. Адже може вистачити як одного речення в стилі «робота включає в себе 3 розділи і займає 70 сторінок», а буває, що потрібно розписати суть кожного розділу на один абзац.

Ми знаємо, що це може здатися важкуватим, тому запустили курс, на якому будемо навчати студентів писати роботи абсолютно за всіма спеціальностями. Якщо зацікавився і хочеш, щоб тобі допомогли розібратися і закріпили за тобою куратора, то клацай на банер.

Також ми вирішили поділитися з вами зразком якісного вступу до дипломної роботи. Якщо хочете його отримати, то заповніть невеличку заявку і він прилетить до вас уже сьогодні.  

 

15.03.21
7 хв
15025
Як писати есе з англійської мови

Есе англійською важко написати без підготовки. Ми вже це чудово знаємо! У цій статті ви дізнаєтеся як це можна зробити максимально якісно.

02.10.21
9 хв
11661
Додатки в дипломній роботі

Додатки до дипломної це теж окреме мистецтво, особливо їх оформлення. Дізнайтеся як прикрасити свою роботу з їх допомогою.

14.09.21
15 хв
11042
Як писати дипломну роботу

Написати дипломну роботу складно, а це значить вам варто дізнатися в чому полягає ця складність. Статтю написано автором дипломних робіт, тому рекомендуємо до прочитання негайно!

1 2 3 4